понеделник, 13 януари 2014 г.

Албуми на FOGHAT и LED ZEPPELIN – рожденици

Навършват се 40 години от издаването на „Energized”, на легендарната блус рок банда Foghat. Албумът си заслужава заглавието, което едва ли би могло да бъде по-подходящо. Веселите рокендрол и буги ритми, напомнящи на веселяшкото звучене на Status Quo, пасват идеално с „енергичното“ си име. Energized е третият студиен албум на бандата, в който са събрани осем мощни хард рок парчета, повече от които са написани от Peverett, Price и Stevens. 

Продуцент на тавата е Tom Dawes, но това едва ли е от значение за истинските меломани. Чуйте албума, за да се насладите на невероятния синтез между блус, рокендрол, дори чиста проба ранен хеви метъл. Стиловото разнообразие се корени и в няколкото кавъра, които английската банда ни поднася – "Honey Hush" – водещата песен е аранжирана версия на парчето на Big Joe Turner, което внася „класика“, в иначе достатъчно класическия албум. That'll Be the Day" е песента, която е написана и изпълнена от Buddy Holly в оригинал, останалите носят типичното фюжън звучене на групата – хармонизираните вокали, слайд рифове и сола, енергичност и ритмичност.







Преди 45 години – още по-назад във времето, Led Zeppelin пускат в продажба Led Zeppelin I. Тавата се превръща в мощен дебют за младата банда и докато Джими Пейдж и Джон Пол Джоунс са вече достатъчно обиграни в музикалния бизнес и са поприпечелили това онова от студийните си записи, Робърт Плант и Джон Бонъм, все още не са осъзнали какво им се случва. Всъщност този албум определя съдбата на групата, този албум ги орисва. 

Записан за по-малко от 40 часа, изданието включва в себе си добре познати на аудиторията песни, преработени и миксирани главно от Пейдж. И подобно на Foghat, така и тук стилово многообразие да искаш – от делта блус образци (You Shook Me, I Can't Quit You Baby) през неофолк композиции (Baby, I'm Gonna Leave You и Black Mountain Side) до бързи парчета със силен рок, та дори ранен метъл заряд като Communication Breakdown). За мрачната и депресирана Dazed & Confused дори нямам какво да кажа, освен, че трябва да я чуете, ако все още има такива, които да не са го направили. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи