четвъртък, 11 август 2011 г.

Ronnie James Dio: ГОЛЕМИЯТ ГЛАС В РОКА (III част)

THE DIO YEARS или HEAVEN & HELL


Вдъхновени от съвместната си работа, Гийзър, Тони и Рони решават да сформират т.нар. супергрупа, заедно с Вини Апис. Въпреки, че едно време, този състав записва музика под името Black Sabbath, тук записват под името Heaven and Hell. Oсвен песните, записани по времето на  Дио в Блек Сабат „Heaven and Hell” записват и други парчета, които излизат в албума от 2009 “The Devil You know”. Повече за този албум може да прочетете на официалната страница на групата  www.heavenandhelllive.com . 
Предисторията на групата е свързана с издаването на сборен албум, който включва най-доброто от Блек Сабат от периода с Рони. Освен тези песни Айоми и  Дио решават да запишат още две бонус песни, чисто нови, като подарък за феновете, които ще купят албума „Black Sabbath - The Dio Years”. Така си припомнят старите времена и двамата решават да се свържат с Гийзър Бътлър и Бил Уорд. Но по-късно Уорд отпада като вариант, защото има други ангажименти по това време. Желанието им да свирят отново „Heaven and hell” или „Children of the sea” е толкова голямо, че решават да го направят без Бил Уорд. Привикват Вини Апис - бивш барабанист в Блек Сабат и Дио. Така отново се възраждат едни прекрасни песни. Трите нови парчета се казват  ”The Devil Cried” , “Ear in the Wall” и „Shadow of the Wind”.
Shadows of the Wind” е първата записана песен. В нея се пее за дрогата, тъй като Рони е автор на текста, и за неговото отношение към наркотиците и пристрастените. ”Ear in The Wall” е песен за един параноичен мъж, който е с объркано подсъзнание.



ДА ЗАГУБИШ ПРИЯТЕЛ


През 2010 на 16 май, за голямо нещастие Рони си отиде от рак на стомаха. Диганостициран е около 7 месеца по-рано. През това време той не спира да се бори за живота и здравето си, за да може да продължи да радва своите почитатели. По време на лечението, Рони не спира за ден с ангажиментите и концертите си, продължава да работи и да не губи вяра в своето оздравяване . Тази жажда за живот се поражда от любовта на феновете и неговата съпруга и мениджър Уенди Дио, която неотлъчно е до него и му дава сили и подкрепа. За жалост желанието да продължи напред с кариерата си и със съпругата си не спира коварната болест. Така светът загубва Рони Джеймс Дио - дребничък, мил, гениален музикант и творец. Веднага след кончината му, редица музиканти изказват болката и съболезнованията си. В официалните си страници в интернет всички музиканти, работели с Дио, или вдъхновени от него публикуват кратки слова за него. Ето думите на едни от най-близките и най-известните имена от рок гилдията:
 
Рони имаше уникален и прекрасен глас. Винаги ще си спомням за него с тъга. Рок музиката загуби много”
Ричи Блекмор (работи с Рони в „
Rainbow” oт 1975-1979)

„Сбогом, скъпи приятелю!”
Гийзър Бътлър(работи с Рони в „
Black Sabbath” от 1980-1983,1992 и в „Heaven and Hell” от 2006-2010)

„Рони беше един от най-милите хора. Имахме чудесни моменти заедно. Беше чест да свиря с него. Много ми липсва!”
Тони Айоми(работи с Рони в „
Black Sabbath”от 1980-1983,1992 и в „Heaven and Hell”от 2006-2010)
„Днес е много тъжен ден... Загубих много близък приятел. Рони беше истински лидер в хеви метъла... Икона и мечтател. Никога няма да има друг като него. Той ме дари с мъдрост.”
Глен Хюз(басист, вокалист, приятел на Рони, пее на церемонията за погребението на Рони и на трибют фестивала „High Voltage”, посветен на живота и творчеството на Рони Дио)

„Толкова беше тъжно да чуя за смъртта на Дио. Мислите, молитвите и съболезнованията ми са за неговото семейство и приятели”
Дейвид Ковърдейл(вокалист на “Deep Purple” , “Whitesnake”)

“M
ного сме тъжни заради ужасната новина за смъртта на нашия добър приятел Рони. Нашите съболезнования и любов за Уенди и цялото му семейство. Рони беше чудесен човек и ще ни лиспва страшно много”
“Judas Priest “

Вдъхновени от живота и творчеството му, приятелите му от
Black Sabbath  и Heaven and Hell решават да посветят участието си на фестивала „High Voltage”, именно на Рони. Групата  е попълнена от Глен Хюз и Йърн Ланд, които пеят заедно с „Heaven and Hell” в чест на Рони. Хюз е близък  негов приятел от много години и пее на службата за него в Лос Анджелис. По случай събитието Бътлър казва: Много емоционален повод. Рони обичаше феновете си, както никой друг - те също го обичаха. Привилиегия е да направим концерт в негова памет и да подпомогнем благотворителната фондация, която се бори с рака. Освен това се надяваме да поощрим хората  да ходят на профилактични прегледи, защото ранното диагностициране може да се окаже животоспасяващо” Тони Айоми също се изказва: Загубата на Рони остави огромна дупка в сърцата на всички ни. Дано това да помогне да изпълним очакванията на Дио за Европейско турне.”
  Концертът се състоя на 24 юли 2010 във Виктория парк, Лондон. Стотици хора се събраха, за да чуят песните на Дио от периода с Блек Сабат, макар и не изпълнени от него. Феновете пяха и подкрепяха приятелите и колегите на Дио, които правеха това шоу в негова чест. Неговата съпруга и мениджър Уенди Дио изнесе сърцераздирателна реч, преди музикантите да изсвирят може би най-големият хит на Сабат и Дио,а именно „
Heaven and Hell”. Уенди не въздържа сълзите по загубата съпруга си, затова речта и не се проточи.
Преди този фестивал, важно събитие е погребението на Рони, което се състоя на 30 май в Лос Анджелис, на гробищата Forest Lawn, където почиват в мир едни от най-големите личности и творци ,сред които Мерилин Монро и Майкъл Джексън. На събитието се стекоха около 1200 почитатели на Рони Джеймс и на музиката му. На церемонията пяха Глен Хюз, Пол Шортино, Джон Пейн, Они Лоугън и други известни хеви метъл изпълнители. Речи произнасят много колеги, приятели, членове на семейството му - Уенди и Дан Падавона (съпругата и синът на Рони). На погребението се  случва и неприятен инцидент, с членове на Westboro Baptist Church
  ,които смятат Дио за предвестник на злото, носейки плакати, гласящи, че Дио ще отиде в ада. Уенди Дио призовава феновете, които са на церемонията да игнорират тези хора, за да не ставаме свидетели на нещо, което Рони не би искал да види на погребението си. По-късно се появяват и такива хора, членове на тази секта, които разпространяват мнението си и в интернет. Съпругата на Рони, разочарована от това отношение на тези хора към скръбта и болката й публикува изявление, което гласи:  Рони мразеше предразсъдъците и насилието. Трябва да игнорираме тези хора, които знаят единствено да мразят някого, защото ние знаем единствено да обичаме!”
Гласът на Рони е истински подарък за любителите на рок и хеви метъл музиката. Едва ли има песен, която да е изпял и тя да не е станала любима на феновете. Рони е любим и с честта, и с достойнството си, както и с благия си характер. Такъв ще го помнят всички верни фенове, които са го обичали, и ще продължат да го обичат вечно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи