четвъртък, 12 януари 2012 г.

Ретроспективен репортаж от 1995: Led Zeppelin в Рокендрол залата на славата

На днешната дата през 1995, Джими Пейдж, Робърт Плант и Джон Пол Джоунс се събират, за да присъстват заедно, като част от Led Zeppelin на церемонията по въвеждането им в Рокендрол Залата на Славата. Въведени са от Стивън Тайлър и Джо Пери от Aerosmith, които държат реч в чест на Led Zeppelin. Пръв е Тайлър, който започва с кратък рефрен от Good Times Bad Times. На (това видео) се виждат добре лицата на Пейдж и Плант, докато слушат Стивън и Джо. Речта на вокалиста на Aerosmith започва с неговите спомени, още от членуването му в бандата Chain Reaction. Разказва за спомените си от един концерт в гимназия в Кънектикът, където подгряват The Yardbirds. Споделя дори, че мъкнел усилвателите на Джими Пейдж, което всъщност го превръща в роуди. Но определено най-впечатляващата част от речта на Тайлър е това: "През 1969 гледах Zeppelin в Boston Tea Party ... Средата на Dazed and Confused беше толкова тежка, направо ме разплака. Другият път, когато плаках за нещо, свързано с Led Zeppelin беше час по-късно, когато видях Джими Пейдж да излиза от съблекалнята с красиво момиче под ръка. Нямаше да се впечатля толкова, ако това не беше момичето, с което живеех по онова време [ става дума за майката на Лив Тайлър - Бебе Бюел ]. Получих и невероятната възможност да видя как всичките ми дрехи летят през прозореца на 21-ва улица. Но Джими е звяр на сцената, какво можех да предприема срещу него."

Джо Пери започва така: "Всичко, което сте чули за Led Zeppelin е вярно. Те са като лорд Байрън: луди, лоши и опасни. Смесват келтски рифове с блуса, вкарват арабски и индийски мотиви - това е чиста химия. ... Искам да кажа на Джон Бонъм, Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж, че ние - милионите фенове от цял свят им отдаваме най- голямото уважение. А лично за мен е огромна чест, че мога да им кажа: "Добре дошли в Залата на славата".

След като чуват това Led Zeppelin в лицето на Робърт Плант, Джими Пейдж, Джон Пол Джоунс, както и Джейсън и Зоуи Бонъм, излизат на сцената, за да благодарят и кажат няколко думи. Речта на Робърт е изтощително дълга, разказва пиперливи случки, благодари на много хора ... разприказвал се е човекът. Пейдж е значително по-кратък, благодари на всички, за оказаната му чест и не пропуска да спомене, че това е вторият му път, в който е въведен в Залата [ Джими Пейдж влиза два пъти в Рокендрол Залата на славата: с The Yardbirds през 1992 и с Led Zeppelin през 1995 ].

Много впечатляващо е присъствието на Зоуи и Джейсън Бонъм. Синът му взема наградата и с гордост казва, че това е за баща му, който би се гордял много.

Джон Пол Джоунс също е кратък, но категоричен. Изглежда някак огорчен, по-скоро озлобен. Затова подхвърля: "Благодаря на моите скъпи приятели, че най-накрая си спомниха телефонният ми номер.". Джоунс благодари и на Питър Грант, който не присъства в залата, че им дава свобоата да правят това, което са правили.


Сред другите артисти, които влизат в същата година, на същата церемония са Франк Запа, въведен от Лу Рийд, който казва: "Обикновено музикантите не си служат добре с думите - ето защо комуникират чрез инструментите си. Но Франк беше от тези, които можеха, понеже музиката е съвършена, и музикантът е съвършен. И когато Франк говореше, той демонстрираше силата на съвършенството."

The Alman Brothers Band, въведени са от ахмет Ертегюн: " Бери и Дуейн не са сред нас, но музиката им все още живее. The Allman Brothers Band, с Грег,  Дики Бетс, и компания, както виждаме, стават все по-силни, продължават да правят хубави песни, които остават като наследство на великата саутърн блус и рок музика."

Janis Joplin, въведена от Мелиса Едъридж. В залата са сестрата и братът на Джанис - Лаура и Майкъл Джоплин. "Следващата седмица е рожденият ден на Джанис, така, че това е много мило. Смятам, че е страхотен подарък. Надявам се да е тук до мен сега, защото тя е единственото, което имам." Майкъл Джоплин

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи