неделя, 29 април 2012 г.

TOP 10: Най-добрите класик рок сола


Няма рок песен, без китарно соло! Това е закон в „нашата“ музика. Направих тази класация, знаейки, че се заемам с нещо много трудно, знаейки, че ще пропусна много, ама наистина много добри, дори перфектни сола. Направих я въпреки страховете си, че ще пропусна дори нещо от моите любими неща, но в крайна сметка мисля, че малко или много съм успяла да уловя едни от най-добрите изпълнения, на едни от най-добрите в жанра: Марк Нофлър, Тони Айоми, Ричи Блекмор, Би Би Кинг ... Все имена от световна класа, все членове на групи, променили музиката, все песни, които са любими на много поколения. Ако вие имате любимо соло, не се бойте да го споделите на фейсбук страницата, в гугъл +, или под тази публикация тук, директно в блога, абе въобще коментирайте класацията. Въпреки, че тук тази подредба е направена просто за протокола, искам да кажа, за мен всички са на първо място! Приятно слушане и коментиране!


10


Lynyrd Skynyrd – Free Bird

Брилянтно соло, изпълнено от Allen Collins, един от основателите на бандата Lynyrd Skynyrd. Парчето е част от дебютния албум на групата, излязъл през 1973, и носещ интересното заглавие: (Pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd). За нещастие Колинс умира само на 37 години, през 1990 от пневмония. Няма да е грешка, ако кажем, че над тази група има нещо злокобно (знаете за самолетната катастрофа, при която загиват Рони Ван Зандт и Стийв Гейнс)




9


Free – Going Down Slow

На соло китарата – Пол Кософ. Гениален млад китарист, който умира само на 26 години от сърдечен пристъп, в следствие на злоупотреба с наркотици. Това парче е „минирано“ от солата на Кософ, както повелява традицията при блус парчетата. Страхотно изпълнение на парчето, перфектна китарна работа и моите адмирации.






8



B.B. King – The Thrill Is Gone

Живата легенда на блуса! Това е Би Би Кинг, който е толкова спокоен, свирейки седнал и очевидно без никакви трудности възпрозивежда страхотните сола в това брилятно парче. Престижното американско списание Rolling Stones го поставя на 6 то място в класацията си за „Най-добър китарист на всички времена“.





7



Queen – Bohemian Rhapsody

Какво да кажем за Брайън Мей! Той е един от най-способните китаристи, музиканти въобще и композитори в рок музиката. Част е от най-аристократичната банда, носеща гордо името Queen. Заедно с непрежалимия Фреди Меркюри създават едни от най-ярките образци на популярната музика. А парчето Bohemian Rhapsody си е истинска рок рапсодия!





6



Dire Straits – You and Your Friend

Марк Нофлър е безпогрешен инструменталист и фронтмен на Dire Straits дълги години. Със своята впечатляваща техника на свирене и с изтънчените си мелодии, той се превръща в един от символите на майсторското китарно изпълнение. Toва парче е част от албума On Every Street, излязъл през 1991, който се заковава се директно на първото място в британските чартове





 
5



Cream – Spoonful

Всички знаят за безспорните качества и умения на Ерик Клептън като инструменталист, музикант и артист въобще. В това парче, което е кавър на Howlin Wolf, Клептън прави блестящо соло. Версията на Cream влиза в дебютния им албум от 1966 Fresh Cream. Песента излиза година по-късно през 1967 в САЩ





4



Led Zeppelin – Thank You!

Едно от най-лиричните парчета на Led Zeppelin, което освен невероятна музика и соло, изсвирено блестящо на акустична китара от Джими Пейдж, има е невероятен текст, пълен със смисъл и чувства. Парчето е част от втория суперуспешен албум на бандата от 1969, Led Zeppelin II, известен още като „кафявия бомбардировач“.




3



Black Sabbath – Planet Caravan

Бащицата на хеви метъла - Тони Айоми е повече от лиричен в тази „космическа“, психаделична песен. По-късно песента се сдобива с кавър, направен от Pantera, но никой не може да постигне въздействието, което има оригинала, написан и изпълнен през далечната 1970.




2



Pink Floyd – Comfortably Numb

Солото на това парче е емблематично и вече дори е станало клише в подобни класации, но това е, защото клишетата са верни. Тази епична композиция на прог гигантите Pink Floyd е част от  албумa The Wall, излязъл през 1979. Това е една от най-известните песни в рока, и то не с каквото и да е, а именно със двете си гениални сола, изпълнени от могъщия Дейвид Гилмор.





1




Deep Purple – Fools

Албумът е Fireball, годината – 1971. Deep Purple най-накрая са намерили пътя към успеха, след като към бандата се присъединяват Йън Гилън и Роджър Глоувър. Изпълнител на оригиналното соло е неповторимият Ричи Блекмор – вечно сърдит, наричан още „човекът без усмивка“, Ричи е забележителен китарист, със страхотна техника, която за обикновения слушател, който не разбира от музика професионално, е като извънземна. Такова е и усещането, щом пусна това парче, особено частта със солото му, наподобяващо виолончело, цигулка или някакъв подобен на тези инструмент. Блестящо пресъздаване на този уникален звук с китарата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи