четвъртък, 18 август 2011 г.

Top 10: Най-запомнящите се обложки

* Класацията е правена по мой вкус, не ангажирам никого с мнението си. Кои са вашите топ 10? :)

Deep Purple - Machine Head (1972)
Дизайнери на обложката са самият Роджър Глоувър и Джон Колета. На пръв поглед нищо особено, но размазаните образи на Блекмор, Глоувър, Пейс, Гилън и Лорд значат много повече, отколкото каквато и да е било авангардна измишльотина.

Pink Floyd - Animal (1977)

Роджър Уотърс и Ник Мейсън участват в създаването на обложката. Вече тази на "The Dark Side.." е обявена в офицална класация за най-добрата, но тук акцентирам върху концептуалният албум Animals. Изображението е на Battersea Power Station -  фабрика за преработка на въглища в Южен Лондон.

Eric Clapton - Back in Home(2005)


Много показателна обложка - мъж, слизащ от автобуса с китарата си, грижливо прибрана в калъф от змийска кожа. Това е завръщането у дома на Ерик Клептън - завръщане към блуса.


Saxon - Call To Arms (2011)

Новият албум на Saxon "разбива" със заплашителна сила. Цялата концепция е оригинална и "грабва окото". Въобще дизайнът на обложките на британската банда, винаги е бил стилен, със собствена, никъде идентична визия. А колкото до конкретната обложка на Call To Arms, тя е вариация на известен плакат от Първата Световна Война, на който е изобразен британски фелдмаршал - лорд Хорейшио Хърбърт Китчънър.
Motorhead - The World is Yours (2010)



Мotorhead са една от групите, които не обичат да слагат собствените си образи на обложките си (с едно, две изключения). Техните калъфки също са характерни, винаги лежат на една и съща идея, на металния череп, от чиято паст висят всякакви вериги и други хевиметълски атрибути. В дизайна на The World is Yours, както и самото име подсказва, Motorhead са светът.



Black Sabbath - Black Sabbath (1970)

Дебютният албум на бирмингамците не ги изстрелва към върха изведнъж, но пък за сметка на това, събужда любопитството на  критиците, феновете и обществото. С този албум и с тази обложка, която е вледеняваща, особено, ако слушаш едноименната Black Sabbath, групата създава един жанр, стил и визия, чиято концепция следват десетки рок банди след това.




Metallica - The Black Album


Една наистина оригинална калъфка за страхотен албум, какъвто е Black Album на Metallica. Логото на групата е изобразено в сиво, за да контрастира черния фон, а в долния, десен ъгъл змия изпраща яростни послания.




T.Rex - Tanx (1973)



С Марк Болън на обложката, няма как да не ти се иска да купиш албума. Една страхотна фотография на отдавна покойния Болън в зората на глем рока.


Alice Cooper - Goes to Hell (1976)




Тази обложка е може би също толкова зловеща, колкото и на Black Sabbath. Зеленикавият цвят на кожата на Алис допринася за някакво особено настроение. Купър доказва, че без почти никакъв грим, компютърни ефекти и извънземни чудовища около него, може да изглежда ужасяващо.



Led Zeppelin - In Through the Out Door (1979)


Една невероятна обложка, която е за истински ценители и фенове на Led Zeppelin. Обложката е два вида: външна и вътрешна. Външната е семпла, наподобява хартиена, пазарска торба. Вътрешните включват чернобели очертания, които при допир с вода се оцветяват напълно. Тези очертания, са върху шест алтернативни обложки, които са под т.нар. "хартиена". Представляват една и съща снимка, но от различни гледни точки, на която е изобразен мъж, който изгаря писмо, което започва със "Скъпи Джон. ..". За колекционерите ще е трудно да си набавят албума с различните обложки, защото външната кафява, не дава възможност да се разбере коя всъщност вземаме.


Гледната точка на жената, опряла се на стената

Гледна точка на мъжа с портфейла








Гледната точка на бармана













Гледната точка на жената, на бара









Гледната точка на пианиста





Гледна точка от джубокса







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи