петък, 16 септември 2011 г.

Rock In Peace: Инциденти

Каквито и различни от наркотици и алкохол, причини да изтъквам за смъртта на музиканти, те безспорно са свързани с тях. Някои инциденти също са плод на злоупотребата със забранени субстанции. 
Рик Алън от Def Leppard претърпява тежка катастрофа, в която губи лявата си ръка. Рик Алън, тогава 21-годишен, бързал за новогодишно парти (31.12.1984) при родителите си в Шефийлд. Изведнъж водач на Алфа Ромео изпреварва Алън. В желанието си да изпревари алфа ромео-то, Алън се разярява и това го прави невнимателен. Не забелязва отбивката и губи контрол над колата си, прелита над каменна стена и пада в някакво поле. Алън изхвърчал от колата, която се преобърнала. Барабанистът претърпява сериозна травма на ръката си – тя е почти разкъсана. Лекарите се опитват да я възстановят, но поради опасения от инфекция, се налага ампутация. След тази тежка злополука, Рик Алън иска да продължи със свиренето, така и се получава уникалния ритъм на Def Leppard, благодарение на специално пригодени за недъга на Алън, барабани. Но други нямат късмета да останат живи. 

Искам да започна със тъжната съдба на една изключителна банда Lynyrd Skynyrd. Рони Ван Занд – един от създателите на групата, главен текстописец и вокалист. Той и неговите колеги от бандата – Каси Гейнс и Стивън Гейнс (брат и сестра), намират смъртта си на борда на самолет, който трябвало да ги откара от Грийнвил, Южна Каролина до Луизиана. Самолетът се разбил в блато в Гилсбърг, защото горивото било на свършване. Рони Ван Занд умира при сблъсъка на самолета с дърво. Страното е, че Рони някак усеща, че няма да доживее тридесетата си годишнина. Признава го и пред баща си. Погребан е през 1977 във Флорида, но е преместен след като вандали разрушават надгробната му плоча и тази на Стийв Гейнс. Стийв е само на 28 години. На борда е и сестра му, която е част от екипа на Lynyrd Skynyrd.  За семейство Гейнс това е истинска трагедия, защото скоро след смъртта на Каси и Стийв, майка им умира при катастрофа, станала близо до гробището, в което са погребани и двете и деца. Погребана е до тях. 

Сутринта на 26 август 1990 е много странна за блус китариста Стиви Рей Воун. Той сънува собственото си погребение, видял на сън  хиляди опечалени. Вечерта Стиви излиза на сцената с бандата Double Trouble, както и със специалните си гости – Ерик Клептън, Бъди Гай, Робърт Крей и Джими Воун. След шоуто музикантите разговарят помежду си за това, как биха искали да свирят някой ден отново заедно. Тур мениджърът на Ерик Клептън – Питър Джаксън разваля раздумката като съобщава, че времето се влошава и трябва бързо да се приберат в Чикаго. Воун и част от роудитата на Клептън се качват на злощастния хеликоптер, който убива китариста. Хеликоптерът се разбива в Уисконсин на 27 август 1990 година. Аутопсията на Воун показва няколко смъртоносни наранявания като разкъсване на аортата, множество черепни фрактури. На 31 август 1990, китаристът е погребан до баща си, който умира на същата дата, четири години по-рано.

Дуейн Алман – китарист в бандата The Allman Brothers. Загива при катастрофа с мотоциклет само няколко дни след като плочата АT Fillmore East излиза. Злополуката се случва на 29 октомври 1971 година, когато бандата си взима кратка почивка от турнетата и записите. В този ден Дуейн Алман кара своя мотор край Макон, докато не се появява камион с дървен материал. Камионът изпреварва китариста и спира изведнъж. Алман бил принуден да отклони мотора си от пътя. Завива рязко на ляво, за да избегне сблъсъка, въпреки това се удря в гърба на камиона.  В резултат от удара, Алман е изхвърлен от мотора. Моторът отскача във въздуха и се стоварва върху Алман. След това се поднесъл около 90 фута, заедно с Алман. Вътрешните органи на музиканта са разкъсани. Умира няколко часа след това, малко преди да навърши 25 години. 

Грег Арама е басист, приятел на Тед Нюджънт от времето, прекарано в бандата Amboy Duke. Арама умира на 29 години при инцидент с мотор на 18.09.1978 година. 

Майк Едуърдс – присъедянява се към Electric Light Orchestra  през 1972 година и остава до 1975, когато не решава да се оттегли. Претърпява злополука на 3 септември 2010 година, когато цилиндрична бала със сено, тежаща около 600 килограма се търкулва по пътя и се сблъсква с вана, който кара Едуърдс.

Марк Болън – глем рок иконата, умира на 16.09.1977 година две седмици преди тридесетия си рожден ден. Пътувал с Глория Джоунс, която управлявала злополучната кола. Джоунс изпуска управлението на колата и се разбива в дърво, след като не успява да вземе завой. Болън умира на място, докато Джоунс остава жива със счупена ръка и челюст. Не и съобщават за смъртта на Болън, докато не идва деня на погребението му, на което сред присъстващите са Дейвид Бауи и Род Стюърт. Марк Болън така и не се научил да шофира, заради страх от евентуална катастрофа, по жестока ирония на съдбата именно така намира смъртта си. 

Клиф Бъртън – басистът на Metallica си отива твърде млад на 24 годишна възраст, след като претърпява ужасна катастрофа с автобус в Швеция, където бандата има концерт. Бъртън изхвърчал от предния прозорец на автобуса, който паднал върху него, смъртта му била неизбежна. След време Джеймс Хетфийлд заявява, че дъхът на шофьора миришел на алкохол след като го видели след инцидента. Според шофьора, автобусът се подхлъзнал, излязъл от пътя и се преобърнал. Бъртън умира на 27 септември 1986 година. 

Кози Пауъл – изввестен в рок средите като един от най-добрите студийни барабанисти. Умира при катастрофа край Бристъл. Според BBC, барабанистът имал солидно количество алкохол в кръвта, по време на инцидента. Карал със 167 километра в час, в лошо време, не бил сложил колан и говорил с приятелката си по телефона. Умира на 5.04.1998 на 50 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи