вторник, 31 юли 2012 г.

TOP 10: Най-добрите рок китаристи на всички времена

Това е изключително трудна класация, затова и не съм се наела лично с направата и. Листът е изготвен от сайта ultimate-guitar.com, след допитване до потребителите. Анкетата се радвала на изключителен интерес, това е един от най-коментираните, от многото зададени въпроси в сайта. Затова и резултатите са изключително интересни. 

10. Tony Iommi

- Китаристът на Black Sabbath е неизменна част от подобен тип класации, независимо дали става дума за рок, метъл или какъвто и да е поджанр. Неговите рифове, уникалният звук, и аристократично присъствие на сцената, са сред нещата, които изграждат имиджа и стила на Айоми. Бащицата на хеви метъла, заслужава голямо признание, не само заради зловещия тритон от едноименната Black Sabbath.


9. Eric Clapton

- Ерик Клептън е всепризнат майстор на блус китарата. Неговите интерпретации на блус стандартите са сред най-известните, а спокойният му, плавен стил на свирене му спечелва прозвището "Бавната ръка".



8. John Petrucci

- Китаристът на Dream Theater успява да се вреди в класациите почти винаги. Това е заради уникалният му, изразителен стил.  Все пак свири на седемструнна китара ...


7. Eddie Van Halen

- Китаристът на Van Halen е един от гениалните музиканти, които имат изключително прецизна техника. Самият Джими Пейдж споменава в едно интервю следното: "Всички говорят за моята техника, защо не чуете Ван Хален!?"


6.  John Fruschiante

Red Hot Chilly Peppers са една от тези банди, които не блестят със супер китарни сола, и когато някои от тези китаристи влиза в подобни листи, все си мисля, че не са оценени качествата му, имам предвид техника, мелодичност, артистичност и ред други компоненти, ами просто от симпатии към самата банда. Но е факт, че е в списъка на Ultimate-guitar.com 


5. Chuck Berry

Чък Бери е един от най-големите вдъхновители на много от съвременните китаристи, които се занимават професионално с рокендрол, блус, хардрок, та дори и хеви метъл. Въпреки, че е доста противоречива личност, имам предвид, той е едно от лошите момчета на рока (бил е арестуван няколко пъти, лежал е в поправителен дом и така нататък), с годините някак узрява, и, както го нарича Нийл Щраус - Създателят на рокендрола никога не забравя откъде е тръгнал.


4. Rhandy Roads

Непрежалимият Ранди Роудс, който е изключителен китарист, за жалост си отива на твърде крехка възраст, по нелеп начин. Това е китаристът, който "съживи" Ози, заедно с амбициозната Шарън. Заедно те успяха да превърнат Ози от затлъстяваща развалина, потънала в алкохол и самосъжаление, в най-голямата рок звезда ...


3. Jimmy Page

Пристрастна съм към него, и въобще към всичко свързано с Led Zeppelin. Затова мога да си пиша до утре сутринта, но няма да ви спестя факта, че мистър Пейдж е изключителен, не само като музикант, той е написал едни от най-големите рифове в музиката - всички разпознават, когато той засвири Whole Lotta Love, Heartbreaker, Black Dog или Stairway To Heaven, продуцирал е всички албуми на Led Zeppelin, и изучава струнните инструменти в Индия и Мароко.



2. David Gilmour

В сравнение с Джими Хендрикс, който оглавява класацията, Дейвид Гилмор е игнориран китарист в подобни класации. Разбирам, че когато се правят подобни списъци, не може да се поставят на първо място всички велики, но уменията на Гилмор не са за подценяване. Китаристът на Pink Floyd е един от най-техничните, мелодични китаристи в историята на рока. Неговите дълги повече от минута сола, са изключително вдъхновяващи, релаксиращи, аристократични, някак интелигентни, като ли че, това е концепцията на Pink Floyd ... 




1. Jimi Hendrix

Сигурно не е изненада за никого. Вече става прекалено банално, но това е вотът на потребителите в Ultimate-guitar. Не омаловажавам уменията и приноса на Джими Хендрикс, пишейки това, все пак той е вдъхновение за много музиканти, които преоткриват блус рока, отново и отново, слушайки изпълненията му.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи