понеделник, 4 юли 2011 г.

Мистериозната смърт на Брайън Джоунс

  На трети юли през 1969 г., умира твърде млад, само на 27 години, един от основателите на The Rolling Stones -  Брайън Джоунс. Той допринася много за групата в музикално отношение. Украсява музиката на Stones  с екзотични инструменти като ситра, маримба и други. Но с течение на времето, както повечето рок музиканти, Джоунс все повече затъва в употребата на алкохол и наркотици, което го отдалечава от останалите членове на The Rolling Stones. Засенчен е като лидер от Мик Джагър и Кийт Ричардс, които се доказват като добър екип в създаването на авторски парчета. Около месец преди смъртта си, Брайън Джоунс напуска групата. За това има комплекс от причини: проблемите му с властите, заради притежание на канабис, както и влошеното му психическо и физическо здраве, вследствие от прекомерната употреба на субстанции и алкохол. В книгата си "Rock'n'Roll Babylon", авторът Гари Хърман споменава, че в онзи период, Брайън не е бил в състояние да свири дори на хармоника, защото устата му кървяла.
Брайън Джоунс
 В нощта на втори срещу трети юли 1969, китаристът е открит мъртъв на дъното на собствения си басейн в дома си. Лекари се опитват да свестят музиканта, но безуспешно. Следователят при смъртни случаи, докладва, че смъртта на Джоунс е просто "нещастен случай". Тази мистериозна смърт ражда въпроса, дали Джоунс не е бил убит?
  В тялото на музиканта не са открити забранени субстанции, а близки до него твърдят, че е бил много добър плувец. Тези факти карат тогавашната му приятелка Анна Волхин, да смята, че Брайън е бил убит. Тя дори пише книга, в която разкрива своите съмнения "The Murder of Brian Jones".
   След смъртта на Брайън Джоунс, Пийт Таунзънд от The Who пише поема посветена на китариста, която се нарича: " Обикновеният ден на Брайън Джоунс, човекът, който умира всеки ден", Джими Хендрикс пък му посвещава песен по американска телевизия, а Джим Морисън от The Doors публикува поемата " Ode to L. A. while thinking of Brian Jones, deceased".
  Музикантът е погребан в гробището в Челтнъм, Великобритания, а Чарли Уотс и Бил Уаймън са единствените членове на The Rolling Stones, които присъстват на церемонията. Мик Джагър е възпрепятстван, заради снимките на филма "Ned Kelly", които не могъл да отложи,  а Кийт Ричардс работел в звукозаписното студио.

Използвани са статии от wikipedia.org  и gibson. com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи