неделя, 29 декември 2013 г.

В РОКЕНДРОЛ ЗАЛАТА НА СЛАВАТА ...



... на специална церемония ще влязат NIRVANA и KISS

(I част)

 

Вече са обявени имената на музикантите, които ще влязат в Рокендрол залата на славата. Не че това е някакъв критерий за каквото и да е било, но интересът към церемонията се усилва, още повече, че тази година KISS, ще са сред бандите, които ще запишат имената си в списъка с членове на звездния клуб. 

В категория „Изпълнител“ – KISS, NIRVANA, CAT STEVENS, DARYLL HALL & JOHN OATS, LINDA RONSTADT, PETER GABRIEL
В категория „Награда за цялостен принос на Ахмет Ертегюн“ANDREW LOOG OLDHAM, BRIAN EPSTEIN

В категория „За изключителни музикални постижения“ E STREET BAND


Малко са бандите след The Beatles, които вдъхновяват до такава степен хлапетата, че да вземат китарата и да засвирят рокендрол!“, така започват обосновката си от „Залата“, защо именно Kiss заслужават да влязат. 

„С отличителния си грим, експлозивното си сценично присъствие и създаването на рок химни като „Rock And Roll All Nite” и “Detroit Rock City,”, KISS се превръщат в олицетворение на рок звезди.“, допълват от сайта на Рокендрол залата на славата.


Разбира се всичко това е така, KISS са дали много на шоубизнеса, нека си го кажем. Може би те са най-влиятелната банда, когато става дума за рок мърч. Продуктите с марката KISS – от чаши за кафе до ковчези с вградено радио, са се превърнали в знакови за групата и едва ли, без тях биха продължили да съществуват. Истината е, че с леснозапеваема, химнова музика, посредствени текстове на сексуална тематика и атрактивен грим, тази група успява да постигне толкова много пари и слава, колкото хилядите малки клубни банди не биха могли дори да си представят. Но точно за това е Залата на славата, нали?! 

Трябва да отбележа обаче и музикалните успехи, на които KISS се радват. Създадени през 1972, не бележат кой знае какъв успех или продажби с първите си албуми, но след серия концерти в Америка, излиза първият концертен запис Alive!, който улавя динамиката и енергията на шоутата им. Всъщност за това става дума!

Съществените песни, според „Залата..“ са God Gave Rock’n’roll to You, Rock and Roll all Nite и Calling Dr. Love.

Nirvana. Всичко, което кажем за Nirvana ще е вярно – независимо лошо или добро, но все пак това е същността на грънджа, нали! Нещо нихилистично, бунтарско, нестандартно. „Тийнейджърският дух“ на Кърт Кобейн и неговият глас, се превръщат в звука на 90-те, в химна на новото поколение, което е отворено към един нов тип музика, каквато създават Nirvana. Всъщност тази група се превръща в сериозен културно-музикален феномен, въпреки странностите на вокалиста. 

Ровейки в личния му живот, разкривайки странните му взаимоотношения с Кортни Лав и неочакваното му самоубийство, журналистите превръщат Кобейн във вечен идол за хлапетата по целия свят. Но, макар и някои да мислят обратното, все пак помислете над това, че вокалистът е обожествяван още приживе! И без значение дали е член на Клуб 27, или просто на Nirvana, той е бил и остава фактор в световната рок сцена. Няма какво да се лъжем, той е Nirvana.

Съществените песни, които „Залата …“ отличава са: „Smells like a Teen Spirit”, Come As You Are”, “Heart Shaped Box”.

Какво да кажа за Cat StevensТой е един от музикантите, чиято музика преминава плавно от стил в стил. В музиката му се наблюдават фолк течения, сайкъделик, малко софт, малко поп … И в цялата тази феерия от музикални стилове, получаваме хитовете Father & Son, Wild World, писани в периода 70-71, когато е пикът в музикалната му кариера. Но не се задоволява единствено с това. Стивънс пише и своите  саундтрак парчета към филмите Deep End, Rushmore, Remember the Titans и още.  Днес Cat Stevens живее под името Юсуф Ислям, отдаден на мюсюлманската вяра, но това едва ли има значение, щом е написал “Wild World”, “Moonshadow” и “Peace Train”. 

Daryll Hall и John Oats са дуото, което със своя фюжън от рокендрол и ритъм енд блус намира своето място сред големите в рока. Заслугите им са за създаването на 6 хита номер 1 в класацията Billboard Hot 100: "Rich Girl", "Kiss on My List", "Private Eyes", "I Can't Go for That (No Can Do)", "Maneater", и "Out of Touch“. 

Но всичко за тях започва по стандартния начин – подписват договор с известен лейбъл, в случая Atlantic Records и пускат дебютен албум (Whole Oats), 1972, който не се оказва успешен толкова, колкото следващите им проекти. Но по важното е, че създават парчетата Sara Smile, I Can’t Go For That (No Can Do) и Out Of Touch.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи