петък, 19 август 2011 г.

Iron Maiden - No Prayer For the Dying


Осмият студиен албум на хеви метъл зверовете Iron Maiden, издаден през 1990. Албумът се оказва малко или много значителен за групата - Ейдриън Смит напуска, идва Яник Герс.  Открит е с настръхващото интро на Tailguner. Стив Харис, заедно с Нико Макбрейн създават убийствена ритъм секция, пълна с мелодия, но и с тежест, която всеки истински хеви метъл фен, е способен да понесе.  Holy Smoke второто парче - типична хеви метъл песен, типична и за Iron Maiden - мелодия, галопиращ бас и раздиращият небето глас на Дикинсън. Едноименната No prayer for the dying започва лежерно, и в първия момент на слушане, не можех да повярвам, че песента ще остане така, както започна. Не е типично за Iron Maiden, да кръщават албумите си на баладични композиции, но истината е че, песента завладява с невероятен, спокоен, начален риф. И ето, че към втората минута, подобно на Black Sabbath, Iron Maiden влизат с цялата си мощ, за да взривят парчето.
Впечатлих се от
Fates Warning, която, подобно на много други започва измамно леко и мелодично, след това избухва под бас атаките на Харис, режещите рифове на Герс и Мъри, мощните барабани на Макбрейн.
Bring your daughter, чийто автор е Брус Дикинсън,  всъщност е една доста добра песен, само една добра песен може да бъде толкова коментирана и да възбужда безсмислена полемика. BBC забранява песента, след излизането и, заради заглавието : "Доведи дъщеря си на заколение", или нещо от този род.  Това наистина звучи малко страшничко, но е просто песен, която не излиза чак толкова назад във времето, че да бъде забранявана и така натататък.  В песента има много музика и запомнящ се припев, и въпреки това, че доста хора я отричат, смятам песента за едно от най-добрите постижения на групата, както и на Дикинсън, който освен, че е автор на песента, и я изпълнява страхотно. Тавата завършва с епичното, химново парче Mother Russia, написана от Стийв Харис.

 
Връх: No Prayer For The Dying, Tailguner, Bring Your Daughter..To the slaughter

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи