вторник, 13 септември 2011 г.

Ozzy Osbourne - Blizzard Of Ozz

Blizzard of Ozz се превръща в соло дебют на Ози Озбърн, познат дотогава на света като вокалистът на Black Sabbath. Това е началото на може би една от най-успешните соло кариери на бивш вокалист на група от ранга на Black Sabbath. Често  опитите на известни от други проекти музиканти, да направят нещо по-успешно от предишното, се увенчават с неуспех, понякога и с провал, какъвто е може би соло проекта на Йън Гилън, след напускането му от Deep Purple.
В албума, ще чуете и уникалния, млад (тогава) китарист Ранди Роудс, който в последствие се превръща в един от най-добрите приятели на Ози Озбърн, дори като "негов по-малък брат".
В
Blizzard of Ozz намира място една от най-лудите песни на Ози - "Crazy Train", която весело си припявахме с брат ми във влака от Видин до София, за да гледаме Sofia Rocks. Интрото е просто уникално, като се има предвид налудничавото подканване на Ози Озбърн към "пътниците", вече да заемат местата си във лудия влак на хеви метъла: "All The Board, hahaha".
Следва лежерното парче Goodbye to Romance, в което Ози се справя отлично с поставената задача, да пее чисто и вярно.  Песента е дело на Озбърн и Роудс, както и на Боб Дейсли, който заедно с Лий Кърслейк участва в записите на албума. По-късно успяват да се скарат, заради авторски права и пари, като ми е трудно да преценя кой е прав и крив в тази ситуация. Както и да е, да се върнем на парчето, в което Ранди свири мелодично соло, и представя себе си на света като Ранди Роудс - китаристът, който създава музика с един от най-големите  - Ози Озбърн. Особено след като той дава одобрението си, младият Роудс да запише и включи в тавата краткия инструментал Dee, който е посветен на майката на Роудс, с която имал изключителна връзка.
Suicide Solution е песента, донесла на Ози проблеми със съда, заради самоубийството на едно американско момче. Обвиняват Ози в подстрекаване към самоубийство, тък като момчето слушало песента, малко преди да извърши самоубийството. Въпреки смехотворните обвинения, Ози се явява пред съда. А истината е , че в песента става дума за негативните последици от цялата тази работа с алкохола и наркотиците. От музикална гледна точка, песента е хард рок и хеви метъл преживяване, на  което можеш да се "размажеш" на някое от уникалните шоута на Ози.
Mr Crowley започва страховито, някак филмово със смразяващ църковен орган, изпълнен от настоящият органист на Дийп Пърпъл - Дон Айри,  докато Ози не изпее: "Mr Crooowlеyyyy".  В песента Ранди Роудс отново разгръща потенциала си на отличен китарист, въпреки младата си възраст. Второто соло в песента е гениално, много мелодично, сякаш  пръстите на Роудс се преследват един друг върху грифа на китарата.
Албумът е сред най-силните дебютни тави, записвани някога. За съжаление Ранди Роудс, загива при трагични обстоятелства и успява да създаде с Ози само още един албум, но пък затова оставя за нас, които продължаваме земния си път, едни страхотни парчета, изпълнени професионално от "непрежалимия Ранди" (цитат от книгата на Сю Крофърд - "Ози Без цензура").

Връх: Crazy Train, Suicide Solution, Mr. Crowley
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи