четвъртък, 15 септември 2011 г.

Rock in Peace: Болести

! Тази година станахме свидетели на няколко нещастни събития: смъртта на Майк Стар от Alice in Chains, който не почина от болест, но би трябвало да спомена името му в знак на уважение към музиката и неговите умения и Джани Лейн (вокалист на Warrant), който също не умира от болест (ами от водка, смесена с лекарства).

Дали от динамичния начин на живот, дали от вредни навици или пък от други фактори, ставаме свидетели на развитието на ужасни болести: СПИН (чумата на двадесети век), диабет, рак, множествена склероза и т.н. Това също са популярни причини за смъртта на много имена от рок гилдията. 

Гари Мур – брилянтният блусар от Ирландия, почина тази година на 6 февруари от сърдечен пристъп. Гари намира смъртта си в Испания по време на почивка, на 58 годишна възраст. Говорителят на испанската полиция, съобщава, че музикантът не е умрял при подозрителни обстоятелства, и че не може да става дума за убийство, каквато версия се тиражираше през февруари.  Братът на Гари – Глен има тежката задача да пътува за Испания, за да прибере тялото на брат си в родината, където да се състои погребението.

Рони Джеймс Дио умира на 16.05.2010 година от рак на стомаха. Певецът, работил с Ричи Блекмор в Rainbow, Тони Айоми в Black Sabbath и Heaven and Hell, както и в собствената си банда Dio, се бори дълго с ужасната болест, която успя да го повали. До деня на смъртта си, той продължаваше с изявите си, сякаш неможеше да изневери на публиката си, заради здравето си, което би следвало да е на първо място. За жалост на 16 май, съпругата и мениджър на Рони – Уенди пуска съобщение в интернет за загубата на един голям вокалист и музикант. Сред най-близките до Рони музиканти е Дъг Олдрич, който не успява да види своя приятел за последно. Вместо това, той звъни на съпругата си, която наскоро родила момченце, да отидат при Рони и да се сбогуват с него. Гийзър Бътлър, басистът на Black Sabbath и Heaven and Hell, също скърби за своя приятел: „Рони искрено обичаше своите фенове и би останал с часове след концерт, разговаряйки с тях. Често ходеше на по питие с фенове в някой пъб, в близост до хотела. Много ми липсва. Да го гледам как умира бавно от тази ужасна болест, бе един от най-тежките периоди в живота ми. Той си отиде, заобиколен от хора, които го обичаха и които той обичаше.”

Рей Гилен – вокалист за известно време на Black Sabbath, умира в следствие на усложнения, причинени от СПИН. Това се случва през 1993 година на 3 декември. Гилен е само на 32 години, и упорито крие за болестта си дори и от близките си, докато идва неизбежният край. Слухове за това, че е болен, плъзват още през 1990 година. През 1994 година, Глен Хюз организира концерт в негова памет, с участието на Себастиан Бах, китаристът Пол Песко и бандата на Глен Хюз. 

Фреди Меркюри – умира от СПИН. Неговият живот е също толкова динамичен и изпълнен с критики от страна на обществото. Фреди има невероятен талант и сценично присъствие, това е една от причините, неговата смърт да се превърне в едно от обществено-културните събития, разтърсили света, заедно със смъртта на Елвис, Джон Ленън и Майкъл Джексън. Меркюри е диагностициран със СПИН малко след Великден през 1987 година. През юни 1991 година, Фреди се оттегля от музикалната сцена, за да отпочине в Кенсингтън, където живее. Към края на своя живот,  започва да губи зрението си, стига се до там, че не може да стане от леглото си.  Издъхва на 24.11.1991, в дома си в Кенсингтън. В официалния смъртен акт, като причина е записана бронхопневмония, причинена от СПИН.

Джордж Харисън – бившият бийтълс не успява да се измъкне от ноктите на рака. Болестта е открита още през 1997 година, след като имал странна бучка в гърлото. Самият той смята, че това се дължи на пушенето. На 22 юли 2001, медиите съобщават, че Харисън е близо до смъртта, но той опровергава тези твърдения. През ноември 2001,  постъпва в болница за лечение на рак на белия дроб, разпространил се чак в мозъка на китариста. Въпреки лечението, Джордж Харисън не успява да се излекува и умира на 29 ноември 2001. Кремиран е, а пепелта му е разпръсната над река Ганг, Индия от семейството му на уединена церемония според хинди традицията. 

Рик Райт – гениалният клавирист, композитор и от време на време вокалист на Pink Floyd умира на 15.09.2008 от рак, чиито вид не е оповестен. В този ден говорителят на музиканта дава следното изявление: „Семейството на Рик Райт анонсират с голяма тъга, че днес Ричард почина след дълга битка с рака. Семейството му моли за уединение в този труден момент.“ Дейвид Гилмор казва: „Реакцията на публиката от неговата поява на моето турне от 2006 са показателни за въздействието му върху публиката. Той е толкова скромен, че неможа да повярва, че хората го аплодираха на крака. Както и Рик, така и аз немога лесно да изразя чувствата си с думи, но го обичам и ще ми липсва много.”
Роджър Уотърс: „Много се натъжих, щом разбрах за ненавременната смърт на Рик Райт. Знаех, че беше болен, но краят му дойде изведнъж и шокиращо. Мислите ми отиват при семейството му, особено при неговите деца Джейми и Гала, и майка им Джулиет, които познавам отдавна. „
Us and Them” и „Great Gig in the Sky” са повлияни от джаз, модулации и уникални вокали, благодарение на това, тези композиции носят уникална хуманност и величие”. Ник Мейсън: „Пинк Флойд никога нямаше да бъде Пинк Флойд без  Рик. Мисля, че има впечатление вече, кой заслужава много, особено след цялата съдебна битка между Роджър и Дейвид, които се опитваха да разяснят, кой е „главатарят“ – именно това Рик пренебрегна. Звукът на Пинк Флойд не е само китара, бас и барабани. Рик беше звукът, който ни обединяваше. Той бе най-тихият и смирен човек.”

Сид Барет – друг член на Pink Floyd, умира на 7 юли 2006 след няколкогодишно боледуване от диабет. Въпреки това за причина се смята рак на панкреаса. Той е на 60. Здравето на Сид не е добро още от 1968 година, когато се отделя от Пинк Флойд. Потънал е в собствените си пороци – най – страшният от които е използването на психаделични наркотици, особено LSD. Този наркотик мъти мозъка на Барет в продължение на доста години. От физически красив млад мъж, Сид се превръща в плешив, дебел чичко и то този вид е вече налице през 1975 година, когато е на 29 години. Има много спекулации относно менталното здраве на Сид Барет – някои смятат, че е шизофреник, други, че има синдрома на Аспергър, рядка форма на аутизъм. Музикантът посещава бившите си колеги от Пинк Флойд по време на звукозаписната сесия на песента Shine On You Crazy Diamond, която е посветена на него. 

Ерик Кар – барабанистът на Kiss започва да се чувства зле през февруари 1991, когато започва да кашля кръв и да усеща тежест в гърдите. Ери Кар е диагностициран с рядка форма на рак – рак на сърцето. През април 1991, Ерик се подлага на редица операции, които да премахнат образуванията. Последната публична изява на барабаниста е през септември 1991, когато е церемонията по връчването на наградите на MTV. Не след дълго, Кар е хоспитализиран, заради аневризма. Няколко дни след това, музикантът получава мозъчен кръвоизлив, защото раковите клетки са се разпространили и в мозъка му. На 24 ноември 1991 година, Ерик Кар умира на 41 години, същата дата и година, през която умира и Фреди Меркюри. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи