четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Nazareth: Big Dogz: Порода "Шотландска превъзходна"

22-рият албум на непримиримите шотландци от Nazareth излезе тази пролет.  И е очевидно, че са големи традиционалисти. Придържат се към добрия стар рокендрол и към техния Nazareth стил, изграждан толкова упорито през всичките тези години, в които са на сцената.  Албумът Big Dogz излиза три години след The Newz, който беше доста добър и дори може би, малко по-добър от Big Dogz. Но самият факт, че са седнали да напишат, запишат и издадат нов албум след като вече са направили толкова много за музиката, е похвален. А резултатът е доста добър. Първата песен Big Dogz gonna Hawl е доказателство за това, че стилът на бандата остава същият, въпреки че гласът на Дан МакКафърти е леко променен. Това разбира се е нормално, като се има предивд количеството алкохол, погълнато през лудите години на рокендрол :), а пък и Дан вече съвсем не е на трийсет. Но това няма значение, защото тази песен има страхотния умерен ритъм на спокойно, хардроок парче. 

Claimed е бавно, тежичко блус ориентирано парче. Пийт Агню, който заедно с Дан са истинска институция в рока, прави страхотни бас линии. Много интересен контраст има в песента между водещите, жилещи вокали на Дан и по-гладките такива, на беквокалистите. No mean Monster е рокендрол, блус парче с 'луди' вокали - хапливи, дрезгави, заплашителни: "Better the devil you don’t know, / You better run for your life, / ‘Cause now I’m here on the outside, / And you’ve got nowhere to hide" . Общо взето, това е приятно парче. Но ето тук идва една песен, която е на по-високо ниво. Искам да кажа, че има наистина по-философско послание. Това е When Jesus Comes To Save The World Again. Има потенциала да стане хит, въпреки, че е полуакустично парче, по-дълго и с определено дълго заглавие, което е трудно да направи песента хит, в истинския смисъл на думата. Radio е единствената, според мен, песен, която звучи по-модерно. Носи оптимистичен заряд с мелодичен припев. Забавните и шеговити теми са типични за Nazareth, имат толкова забавни песни в каталога си, например Woke Up This Morning. Изпълнена е столкова хаплив хумор, който само банда като тях би могла да пресъздаде така. Time And tide е дълго парче, почти 7 минути и половина, което звучи химново, но не навсякъде, защото сменя няколко пъти темпото. С Lifeboat, The Toast и Watch Your back, които имат убийствени вокали и грабващ ритъм, се връщаме към веселяшкия рокендрол, с шотландски привкус. Има и нежна балада в този албум, което разнообразява Big Dogz. Това е Butterfly. 

Албумът е страхотен, въпреки острите коментари на някои, видно пренаситени от музика, хора, смятам, че Big Dogz е само още едно добро попълнение в дискографията на Nazareth. 
Връх: Big Dogz Gonna Hawl, When Jesus Comes to save The World Again, Watch Your Back, Sleeptalker


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи