неделя, 29 януари 2012 г.

Led Zeppelin: "Искрено и лично"

Робърт Плант с Кармен и Карак
Да, музиката е вълнуваща, и то тази на Led Zeppelin е прекрасно доказателство за това. Колкото повече ги слушаш, толкова повече ги харесваш, защо и да не ги заобичаш. Ставаш им почитател и започваш да следиш всичко свързано с тях, включително и някои лични моменти. Личните проблеми на звездите винаги са ни интригували и са представлявали интерес за нас. Затова обръщам внимание на четиримата музиканти, не като професионалисти, а като бащи, синове и съпрузи. Всички от Лед Цепелин държат на семействата си, въпреки множеството турнета и концерти извън родината, слуховете за групитата, които им правели компания тогава и т.н.. 

Робърт Плант е роден в Уест Бромич, в семейството на Робърт Кейн и Ани Кейн Плант. Робърт от малък не се разбира с родителите си, които не са съгласни с това, което той иска да прави. Не смятат, че да си певец е доходонсно, а тогава във Великобритания настъпват трудни дни след края на войната. Родителите на Плант държат  да стане счетоводител, затова го пращат да чиракува при един стар специалист. Младият Робърт никак не е запленен от идеята да се занимава със скучни сметки и числа. Затова единственото, което прави в кантората, е да приготвя чай за “шефа си”. Никога не е насърчаван от родителите си, да  се занимва с музика, включително и от сестра му Алисън, която не харесва музиката на брат си. Впечатлява се единствено от дуета му с Алисън Краус. “Толкова красива музика, нямам търпение да се запозная с Алисън, тя го кара да пее по-хубаво”, казва сестрата на Робърт.
 
Отношенията със семейството му се влошават. Младият Плант напуска дома си,  16 годишен. През това време пее в различни групи съвсем свободно, без да е под натиска на баща си. През 1966, се запознава с Морийн – тъмнокосо, смугло момиче, красавица, дъщеря на индийски емигранти. Тогава, когато вече е на 18 години, се мести при нея и живее с голямото и семейство, обича индийската кухня и Морийн, и е истински щастлив в новия си дом. Чувства се свободен да прави, това, за което е роден. Двамата с Морийн сключват брак на 9 ноември 1968, когато тя вече е бременна с първото им дете. Същата тази вечер, Робърт изнася шоу с Лед Цепелин в Лондон.

Малко след това се ражда дъщеричката на Робърт - Кармен Джейн. Кармен е красиво и будно момиченце, но според баща и,  често и е липсвала бащина ласка, тъй като винаги отсъства дълго време, заради турнетата. И наситина малката Кармен, трудно разпознавала баща си, след като се връщал от път. Това наранява Робърт, чувства, че дъщеря му расте без да знае кой е той в действителност. В списание People 1976, Робърт казва: ”Кармен мисли, че има двама бащи - един, който пее и който слуша по радиото и един, на чиито колене седи.” Турнетата често отнемат семейството на Плант. “Не обичам да взимам Морийн с мен, когато съм на път. Много е изморително да пътуваш по много, тя не би издържала”  Естествено турнетата са истинско изпитание за един женен мъж. Има доста момичета, алкохол и наркотици. 

През 1972, Морийн ражда синът им Карак. Той расте бързо и  също чувства липсата на баща си. Робърт е разочарован от концертите, които го възпират да е до децата и съпругата си. Признава, че не е присъствал на първите крачки на сина си - нещо на пръв поглед маловажно, но за един баща, това означава много.  “Детето ми вече ходи насам натам, а аз съм някъде на път”. Децата му, а и не само, винаги са усещали липсата му. 

През 1975, Робърт, Морийн и децата, заминават на екскурзия до Маракеш, Мароко. През юни към семейство Плант се присъединяват Джими Пейдж, приятелката му Шарлът и дъщеря им- Скарлет. От Мароко се отправят към Родос. Там семейство Плант наема кола, за да разгледат красивия остров. Качват се Кармен Джейн, Карак, Робърт и Скарлет, а зад волана е Морийн.

Тесните пътища в Родос са истинско изпитание за шофьорите. Морийн също не е изключение. Внезапно изгубва контрол и се блъскат в дърво. Мориийн изпада в безсъзнание, а децата са ранени и уплашени, Робърт е ранен сериозно - глезенът му е счупен, но не осъзнава болката си, виждайки жена си в безсъзнание. Дъхът му едва не спира ,защото през главата му минава мисълта,че може би е мъртва. Единствено Скарлет Пейдж не е ранена и някои отдават това на “мистериозните занимания и заклинания на Пейдж”.  Шарлът, която шофира зад катастрофилата кола, е разтревожена и се обажда веднага на Ричард Коул (турмениджърът на Led Zeppelin). Той веднага се отзовава и урежда пътуването на Морийн и Робърт до Лондон, за да окажат първа помощ на ранената, загубила много кръв. Инцидентът е съдбоносен за Плант. Дълго време Робърт е в инвалидна  количка и така записва албума Presence. След инцидента, музикантът започва да се замисля, колко много е щял да загуби, ако съпругата му не е имала късмета, да оздравее. Катастрофата се оказва само предупреждение към Плант. Съдбата го изправя пред най-голямото и най-тежкото изпитание за един родител. Синът му се разболява от  остра, стомашна, вирусна инфекция. Малкото телце на шестгодишното момче не успява да се пребори с болестта и издъхва през 1977, далеч от баща си. По това време Робърт е в Ню Орлиънс, където отсяда  заедно с Ричард Коул и Бонзо в хотел “Royal Orleans”. 

Робърт разбира за трагичната загуба по телефона от жена си. Остава безмълвен и втрещен, трудно му е да повярва, по-късно изпада в шок, който прераства в депресия. Настоява да се приберат незабавно в Англия, но частния самолет на Led Zeppelin е без разрешително за прекосяване на Атлантика. Коул прави опит да наеме фирменият самолет на “Атлантик рекърдс”, нo за жалост е предоставен на друг. Пред Плант, Коул и Бонъм няма друга алтернатива, освен да хванат пътнически самолет ,и да се прикачат на Ню Йорк, оттам вече за Лондон. Бащата на Робърт е много разтроен и огорчен от загубата и от думите му личи, че обвинява сина си за това.  “Целият този успех, славата...Струва ли си? Не, едва ли може да се сравни с любовта на семейството”, казва Робърт Плант старши. Погребението на малкия Карак е в Бирмингам. Отиват Коул и Бонъм - единствените от обкръжението на Лед Цепелин. Според Ричард, Робърт се е почувствал объркан и наранен, защото приятелите му не са били до него в ден като този.  “Може би не ме уважават толкова, колкото аз уважавам тях - може би не са приятелите, за които ги мислех.”, казва Робърт, според Коул. След трагичната загуба се затваря в себе си и почти напуска Лед Цепелин. Прекарва зимата със семейството си, но бездейства през цялото време. Скоро Морийн забременява отново. 

“Току що загубих момченцето си и тогава си помислих’ Наистина трябва да реша какво да правя’ “  Джон Бонъм е до приятеля си и го убеждава да се върне, поне за репетиции. Плант се съгласява и посвещава песента All my Love от последния албум на групата, на сина си. През 1979, Морийн ражда третото дете на Плант, отново син, който кръщават Лоугън Ромеро. Но през 1982 двамата се разделят,  остават приятели, най-малкото заради децата си и годините прекарани заедно. След като се разделя със съпругата си, Робърт започва да се среща за известен период със сестра и - Шърли, която познава още преди да срещне Морийн. През 1991 Шърли ражда син –Джеси Лий, но връзката им не продължава дълго. В началото на 90-те се среща с индийската певица Наджма Актар, след това има връзка с популярната изпълнителка на “Black Velvet” Алана Майлс. В средата на 90-те се среща с  певицата Тори Амос.

През всички тези години за Плант най-важни са децата му, които вече пораснали, имат свой живот. Кармен е омъжена за бас китариста на Робърт - Чарли Уотс, от когото има три деца. Занимава се с екзотичния бели денс. Синът му Лоугън Ромеро е бил модел преди да стане музикант. Свирил е в групите The black country bandits и Sons of Albion. 

След всички тези моменти на възход и падения в личния живот на Плант, той най-сетне се сдобрява с баща си, който е тежко болен и има нужда от грижите на сина си. За нещастие през 2005, баща му умира. Вокалистът на Лед Цепелин е силен - изтърпял болката да загуби дете, да
преживее страшна катастрофа, да напусне семейството си на 16 и сам да си опита късмета. Всички тези изпитания закаляват Робърт и го правят силния Робърт - когото всички искаме да виждаме.

Джими Пейдж е човекът, който създава групата, истински професионалист, виртуозен китарист, продуцент, композитор. Но всички знаем какво прави Джими на сцената.  Роден в предградие на Западен Лондон - Хестън. Неговият баща Джеймс Пейдж I, работи в завод за самолети, когато среща майка му Патриша Елизабет Гафикин. Патриша работи като секретарка в лекарски кабинет. През 1952 семейството се премества във Фелтъм, но не се задържат дълго там, след което се установяват в Епсъм, графство Съри, което се намира в югоизточната част на Англия. Джими израства сам, няма нито братя, нито сестри, а до петата си годишнина не е имал дори приятели. Но въпросът е, че Джими иска това. Самотата му харесва, дава му чувство за сигурност, не се страхува да няма никого около него.

Джими се запознава с любовта на живота си, когато е на 15 години - китара със стоманени струни. Оттогава Пейдж знае, че ще се занимава с музика цял живот.  Свири в няколко епсъмски групи, след което става студиен музикант. През 1965 по време на звукозаписна сесия, Джими се запознава с Джаки де Шанън - млада, красива, русокоса певица. “Той се появи с рисунка на джинсите си, беше най-младият музикант в студиото. Приближих се и засвирих някакви незначителни мелодии, и той започна да ме следва. Бях смаяна, дори тогава той беше удивителен. Помня, че тогава искаше да се раздели с музиката, тъй като беше много разочарован. Искаше да замине на някой остров и да продава керамика”, споделя по- късно де Шанън. Двамата с Джими имат романс през почти цялата година, но се разделят, тъй като имат различни виждания за живота, а Джаки трудно понася прекаленото спокойствие на Пейдж. През 1969 Джими има връзка с Катрин Джеймс - точно когато Лед Цепелин правят дебюта си. “Имах красиви ухажори, но никой не грабна сърцето ми, докато не срещнах, съвсем случайно, Джими. Никой, никога не ме е целувал по начина, по който Джими. Дъхът ми секна, открадна душата ми”, споделя Катрин.
Шарлот Мартин

През 1970 започва връзката на Джими с Шарлот Мартин - френски модел, висока, руса. Запознават се вечерта след представлението на Лед Цепелин в Ройъл Албърт хол, Лондон - точно на 26-тия рожден ден на китариста. Шарлот се радва на вниманието на много музиканти, включително и Ерик Клептън, с когото имат връзка. Но с Джими нещата са различни. Той е самоуверен, обигран в бизнеса, спокоен, сдържан. Тази нощ е началото на бурна  и дълга връзка между тях. Шарлот се присъединява към американското турне на групата заедно с Морийн Плант, Пат Бонъм и Мо Джоунс. Взаимоотношенията на китариста и френската красавица са първите в живота му, които имат значение и смисъл, защото се ражда първото дете на Джими-Скарлет. През 1994, по време на концерт на Робърт и Джими, Робърт представя песента That’s the way, като казва, че Скарлет е зачената около половин час, след като записали песента. Тогава Джими Пейдж и Робърт Плант взимат в Уелс и половинките си - Шарлот и Морийн.

Скарлет израства в Англия и започва уроци по пиано. Малката дъщеричка на Пейдж е снимана, заедно с майка си в една от сцените във филма The Song Remains The Same. Появява се за няколко секунди: “Когато “The Song remains the same” излезе, заведох дъщеря си, която беше на 6 годинки тогава, да гледа филма. Може би това не беше добра идея, тъй като филмът беше много дълъг, а тя много малка, за да го разбере. Когато дойде моментът с трансформацията на лицето ми, цялата зала млъкна. Тогава се чу сладък, малък глас ‘Това не е моят татко!’, с усмивка си спомня Пейдж. Скарлет помни детските си години и казва, че Джими никога не я е взимал със себе си на турне, но винаги я е срещал с хора от музикалния бизнес, които тя е пожелала да види. Дъщерята на Пейдж се дипломира в Лондонския университет в Уестминстър в специалността "Фотография, филми и видео" през 1993. И има успешна кариера като фотограф, прави множество изложби, работи с едни от най-известните имена в музиката (Rolling Stones , Linkin Park , Robbie Williams и др.)

Джими става дядо за пръв път, когато Скарлет ражда момиченце на 8 ноември 2007, което кръщава Марта Алис. Рок фотографът, работил със Скарлет, Рос Халфин пише: “Честито на Скарлет Пейдж, която роди момиченце ... родена за живот в лукс и привилегии с дядо като нейния, който да угажда на всяка нейна прищявка - Виктория Бекъм има конкуренция. Сега Скарлет отчаяно търси бебешки дрешки на Iron Maiden, за първата и  фотосесия за корицата на сп. Hello, където ще позира с дядо си.”
 
Джими Пейдж и въобще Led Zeppelin привличат групитата като магнит. През 1972, китаристът вижда снимка на  млада манекенка - Лори Мадокс. Той на всяка цена иска да се срещне с нея, но Лори е само на 14. По това време той живее с Шарлът, а когато е по турнета се среща с Мис Памела и Лори Мадокс едновременно, а по думите на Лори, те били лудо влюбени един в друг. Джими се среща и с Бебе Бюел - красива манекенка, майката на Лив Тайлър, живяла със Стивън Тайлър - вокалиста на Аеросмит. Когато Лед Цепелин са въведени в Рокендрол залата на славата през 1995 от Стивън Тайлър и Джо Пери, Тайлър признава, че е плакал два пъти през живота си - първият, когато чул изпълнението на Dazed and Confused в “Тий Парти” и когато видял, че Джими излязъл под ръка с много красиво момиче, което в последствие установил, че е жената с която живее.

През 70-те години, рок звездите се радват на вниманието на много жени, и често се случва да си ги разменят. Джими има връзка и с Криси Ууд - съпругата на Рон Ууд - китарист в Rolling Stones. Връзката на Джими и Криси е през 1974 и заради това има сериозни проблеми с Шарлот. Криси Ууд е известна с множеството си връзки с музиканти, сред които Ерик Клептън, Джордж Харисън, Джон Ленън, Джими Пейдж. Умира в бедност на 57-годишна възраст, след като увеличава дозата си валиум. След като Джими се разделя с Шарлот, те остават добри приятели и до ден днешен поддържат връзка. През 1986, се жени за Патриша Екер - още една красива жена в живота му. Била е модел и келнерка в ресторант в Ню Орлиънс. От този брак се ражда син, който е третият Джеймс в семейството. Джеймс Патрик Пейдж III е роден на 24 април 1988. Патриша помага на китариста да спре наркотиците и алкохола, в следствие на това, се чувства като нов човек, детето му дава стимул да откаже вредните си навици. Бракът му с Патриша продължава до 1995.

През 1994, Джими се запознава с млада бразилка Химена Гомес-Парача. Тогава тя е само на 17. Сключват брак по-късно през 90-те. Имат две деца - дъщеря София-Жаде (‘97) и син-Ашън Джоусън (‘99). Но бракът им приключва сравнително бързо през 2007 или 2008, не се знае с точност.
John Paul Jones със семейството си

Джон Пол Джоунс е басистът, органистът и главният аранжор на Лед Цепелин. Той е най-спокойният и праволинеен, доколкото е възможно от четиримата. Роден е  в Сидкъп, Кент  в семейство на музиканти. Баща му е пианист и аранжор в големи брасбендс от 40-те и 50-те години. Още от малък е заобиколен от професионални музиканти, което ще му помогне в бъдещата му работата. През 1965 се запознава с бъдещата си съпруга Морийн (Мо). Тогава тя работи като прожекционистка в театъра Уест Енд. Мо ражда три дъщери на Джон - Джасинда, Тамара и Кийра.

Джасинда е най-голямата и е телевизионен продуцент, Тамара е аниматор и също телевизионен
продуцент, като същевременно се грижи и за трите си деца. Най-малката - Кийра е физиотерапевт. По време на снимките на The Song remains the same, може да видите Джон да чете “Джак и бобеното зърно” на червенокосите си дъщери. Джасинда опитва късмета си и като певица, като получава помощта на вируозния си баща. Джон Пол Джоунс все още е с Мо, Радват се на годините, прекарани заедно, на трите си дъщери и на внуците си.
Deborah Bonham

Джон Бонъм е роден в Редич, Уорчестършър, баща му е дърводелец, което не носи много доходи на семейството. Джон има сестра - Дебора, която е доста по-малка от него, но също се ориентира към музиката. Тя е блус певица и прави първите си демо записи, още на 17 години в дома на Робърт Плант. Той и дава малко кураж и няколко съвета. Джон е много привързан към семейството си, и до ден днешен Дебора си спомня с умиление брат си. “Той беше нормален човек, като всички останали, само че с безмерен талант, дар от Бога. Имаше ферма и се вълнуваше, когато любимото му теле спечелеше някоя награда от някакви конкурси. Обличаше фермерските си дрехи, сякаш не беше рок звезда. Обичаше този живот, който се различаваше толкова много от лайфстайла на Лед Цепелин по време на турне.”

“Чувала съм много истории за Джон, които нямат нищо общо с истината", продължава Дебора "Имаше един случай, в който някъде беше написано, че Джон бил арестуван за нанасяне на телесна повреда на някакъв човек на Американко летище ,но точно когато това се е случило, ние бяхме заедно във Франция. Не може да е бил на двете места едновременно, нали?! Някои книги за Джон са тотална глупост” Джон има и брат - Майкъл, който умира през 2000. Автор е на биографична книга за него, както и на много други заглавия.

Едва на 17 години Джон Бонъм се жени за русокосата красавица Пат Филипс. Винаги е бил силно привързан към нея, и честите пътувания изнервят Джон. Имат две деца - Джейсън и Зоуи. Джейсън е роден в Уорчестършър и започва да свири на барабани, .

Джон Бонъм обича семейството си и може би точно тази любов, или когато е на 4 години. Именно той замества баща си на концерта през 2007 в Лондон. През май 1990, Джейсън сключва брак с Джоан Чартърис. На сватбата му присъстват Джими Пейдж, Джон Пол Джоунс и Робърт Плант. Зоуи е по-малкото дете на Пат и Джон и също има музикален талант. Тя е певица и композитор, често присъства на мероприятия, свързани с баща и, и с Лед Цепелин. Ако Джон беше жив, щеше да има внуци - Джаз и Джагър, дъщерята и синът на Джейсънпо-точно мъката по дома и любимите хора го подтикват да посяга все повече към алкохола, което на практика и го убива. Джон Бонъм е великолепен барабанист, син, баща, съпруг и дядо, макар и никога да не е виждал внуците си.

Посетете тези сайтове >>> 1, 2, 3

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи