вторник, 4 февруари 2014 г.

На 2 февруари се навършиха 35 години от смъртта на SID VICIOUS



С
ид  Вишъс – всички познават непослушния хлапак от Sex Pistols, когото за съжаление загубихме твърде рано през 1979. Тогава е само на 21 години.

За краткия си жизнен път, обаче, Сид, успява да свърши толкова много бели, колкото никой друг преди него. Като басист на пънкарите от Sex Pistols, младежът с рожденно име Джон Саймън Ричи, се подвизава в тази роля от 1977, когато заменя Глен Матлок. 

Заради прекомерната злоупотреба с наркотици, Вишъс често има здравословни проблеми. По време записите на Never Mind The Bollocks е диагностициран с хепатит, след което по спешност е приет в болница. Това разбира се спъва в известна степен работата по албума. В студийния запис има само една единствена песен, в която бас линиите са негови – „Bodies”

По време на хаотичното си пребиваване в групата на пънк идолите, които между другото успяват да взривят и променят в известна степен рок сцената в онези времена, Сид Вишъс се запознава с не по-малко откачената, наркозависима и емоционално нестабилна  Нанси Спънджън. Двамата имат щура любовна авантюра, изпълнена с насилие, наркотици, скандали и известна доза съмнения.

Защо съмнения? През 1978, след буйното им прекарване в нюйоркски хотел, Спънджън е намерена мъртва с прободна рана в хотелската стая. Ножът, с който е извършено престъплението е притежание на Сид Вишъс, в следствие на което е арестуван и обвинен в убийството на приятелката си. В съда пледира „невинен”. По-късно е освободен под гаранция. 

Само четири месеца след смъртта на Нанси, Сид Вишъс превишава дозата си хероин и умира точно преди да бъде даден ход на делото срещу него. 

Относно музикантските му способности, бихме могли да признаем, че героят ни е от онзи тип музиканти, които  нашумяват предимно с щуротиите си, от колкото с музиката си. По думите на Леми („Motorhead”), басистът на Sex Pistols отишъл при него с молба да го научи да свири на бас китара, защото не можел. Леми великодушно го тупва по рамото и му казва: “Знам, че не можеш!”.

„Той все още не се беше научил да свири, когато умря!”, спомня си Леми.
В защита на музикантските способности на Сид, можем да споменем и прочутото участие на бандата в Сан Франциско, където нашият герой се доказва като компетентен музикант и бас китарист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи