неделя, 21 август 2011 г.

Deep Purple: Лилавият дим над водата ( Увод )

DP са сред  пионерите  в рок музиката и сред  музикантите, които вдъхновяват  новото поколение  рокаджии, да свирят, пеят  и слушат  този стил  и да го превръщат в начин на живот. DP са особено важни за България, тъй като те, Rainbow  и Whitesnake са  едни  от задължителните в музикалните вкусове на българските тинейджъри от края на 70 те и началото 80-те  години. Въпреки наложеният тогава режим и строгите забрани на „западна” музика  и култура, младежите някак успяват да се сдобият с плочи и записи на идолите си - едни от които са DP.
  Въпреки многото музиканти, които се сменят през всичките тези години, групата не загубва облика си. Всеки е допринесъл  за изграждането успеха и името на DP. Можем да  направим  и едно родословно дърво, което да илюстрира по-точно колко музиканти  са работили в DP
и колко дъщерни групи са се появили от пепелта на групата като феникс, за да докажат, че музиката е велика!

                      
DEEP PURPLE (1968-1976,1984-до днешни дни)


David Coverdale
Richie Blackmore


Jon Lord
Ian Paice

Roger Glover

Ian Gillan

Ian Paice
Jon Lord

Richie Blackmore

Ian Gillan

Общият брой на музикантите, свирили в DP е 14. Вокалите са: Род Евънс, Йън Гилън, Дейвид Ковърдейл, Джо Лин Търнър, баскитаристите са Ник Симпър, Роджър Глоувър и Глен Хюз, пианистите са Джон Лорд и Дон Айри, соло китаристи: Ричи Блекмор, Томи Болин, Джо Сатриани (гост), Стив Морс, барабанист е Йън Пейс - единственият непроменен член на групата от началото до днешни дни.
   
 Групата Deep Purple също преминава през буйни периоди, докато критиците ги  квалифицират като хеви метъл банда. Слагат ги редом с пионерите Black Sabbath. Тяхната посока на работа е свързана с окултното, но само, заради шоубизнеса и за доста кратко в историята на бандата. За разлика от Deep Purple, обаче, Black Sabbath наистина звучат тежко.
  А Deep Purple се развиват в посока хардрок. Счита се, че хардрокът се развива върху основите на блуса, кънтрито и рокендрола, като добавят по-силна ритъм секция, повече и по-разнообразни китарни рифове. Един вид „модифициран рокендрол”. Точно тогава (края на 60-те) господстват групите от така наречената „Британска инвазия”.
*


*Термин, с който се назовават британските групи, които набират популярност в Америка. Това е периода от 1964 до 1966. Началото е поставено oт The Beatles с пристигането си в САЩ в шоуто на Ед Съливан, други известни състави от „инвазията” са The Who, Rolling Stones, Yardbirds и др..

1 коментар:

  1. е зная колко от вас знаят историята как е възникнал замисълът на песента
    "Smoke on the water" или в превод "Дим над водата "
    А историята е следната:
    На мениджъра на Deep Purple след дълги преговори най накрая се отдава възможността групата да направи записите на поредният си албум в залата в Монтрьо Швейцария известна с много добрата си акустика.
    Само че в денят определен на групата за записи преди тях в залата има концерт на Frank Zappa
    и групата решават да изчакат да свърши концерта в залата след което да записват.
    По време на концерта обаче Frank Zappa по време на изпълнението на поредната песен прекъсва следването на мелодичната линия и със най спокоен глас в речитатив продължава
    "Не искам да ви плаша, не искам да се паникьосвате но" и изведнъж изкрещява "ПОЖАР ПОЖААААААААААР" всички поглеждат нагоре и виждат че наистина от тавана на залата от единия полилей се носят пламъци и тогава всичко живо хуква навън да се спасява
    Тогава от гледайки от прозореца на хотелската стая стелещият се над водата дим на Роджър Глоувър бас китариста на групата му идва заглавието на песента и започва да си свири на китарата началните тонове с които започва песента.
    И така се ражда песента "Smoke on the water "
    и сега всеки който за пръв път хваща китара в ръцете си започва именно с тези тонове

    ОтговорИзтриване

Архив на блога

Последователи